2011. nov. 9.

The Knobs

Végre, végre, végre ! Megérkeztek a tekerentyűim Hongkongból és Amerikából. A magyarországi felhozatalt (és árakat) végigmustrálva úgy döntöttem, hogy nem fogok itthon venni potigombokat. Viszonylag kevés típusból lehet választani és nagyon drágák, de legalább a minőségük is rossz !
Nem beszélve arról, hogy "Moogstylish" tekerők beszerzése igen nehéz misszió. Na jó! Lehet, hogy van egy-két titkos Moog szekta ahol pár ezer forintért és némi kuncsorgásért kapunk, de ehhez nem volt kedvem. Ha tudsz olyan helyet ahol lehet olcsón kapni, írj !

Szóval kétféle tekerőt vettem. Egy eredeti Moogsynth knob-ot és 10 darab kínai replikát. Szerintem a képeket lesve egyértelmű, hogy melyik melyik.

Szépek, hasznosak és nehéz őket beszerezni.

Megkerestem eBay-en, hogy melyik utángyártott tekerő hasonlít legjobban az eredetire. Végül erre esett a választásom. A kínai business logic -ot ismerve nem meglepő ha azt mondom, hogy minél többet veszünk belőle annál olcsóbb lesz. Árulják darabra, 10, 20, 50, 100 és 1000-es nagyságrendekben is. A kiszállítás természetesen ingyenes : ] Én 10 db-ot vettem, így darabja olyan 125 Ft-ra jött ki.
Ezek a replikák az eredetinél kisebbek, nincsenek annyira kidolgozva (sorja). A formájuk is kissé különbözik az eredetitől. Viszont becsületükre váljon kis barátainknak, hogy a gombon belül egy csavarral ellátott réz felfogató van! Ezzel sokkal stabilabban lehet rögzíteni a potméter tengelyéhez mintha csak a barázdált műanyag lenne. Sajnos az eBay-es leírással ellentétben nem 5 mm-es a tengely felfogatás, hanem olyan 3 mm körül van. Így ezeket majd kénytelen leszek kifurkálni.

Mivel vannak további terveim a tekerőkkel, rendeltem egy eredeti Moog-ot is. Ez 800 Ft-ba volt + a szállítás ami 1500 Ft. Amcsi testvéreinknek már kicsit más a felfogásuk üzleti téren. De nincs mit  tenni, kénytelen voltam megvenni.
Sokat nem tudok róla elmondani. Az anyag jobb minőségű, kidolgozott és nagyobb is a gomb. Itt is egy oldalcsavarral tudjuk a tengelyhez szorítani. Már csak fel kell használni.

Az eredeti potméter tekerőt egyébként azért vettem, hogy másolatokat készítsek. Úgy gondoltam, hogy megpróbálom lekoppintani az eredetit. Folyékony szilikonnal lemintázom, öntő szerszámot készítek. Majd műgyantával kiöntöm. Eredetileg fenolgyanta az anyaguk, de az epoxy szerű dolgokat egyszerűbb beszerezni. Elméletben ezzel az eljárással egy darab olyan 50 Ft-ra jönne ki. Na majd meglátjuk...